Torty weselne – najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi


Tort weselny powinien być dostosowany do wielu aspektów całego wydarzenia. Ma pasować do jego charakteru, ale też i… pory roku, w trakcie której ten ślub będzie organizowany. Na inne rzeczy ma się ochotę latem, a na zupełnie inne wtedy, gdy temperatura za oknem spada poniżej zera, a organizm zaczyna wręcz domagać się wewnętrznego rozgrzania.

Na jaki smak warto się zdecydować?
To właśnie ten smak, jak doradzają cukiernicy, powinien być częściowo dopasowany do aury panującej za oknem. Jeżeli wesele zostało zaplanowane na zimę, późną jesień lub ewentualnie wczesną wiosnę, spokojnie można pozwolić sobie na zaserwowanie gościom czegoś ciut cięższego, bardziej kalorycznego i tłustszego. Wysokokaloryczny tort, wypełniony masą z bitej śmietany i czekoladowym kremem będzie wtedy świetnym wyborem. Z kolei latem dużo lepiej sprawdzają się lekkie i nieprzytłaczające wypieki. Można je zdobić sezonowymi owocami, galaretkami i piankami.

Jaka waga tortu na sto osób?
Torty weselne powinny mieć taką wagę, by każdy gość był w stanie ich spróbować, a nawet wziąć sobie przynajmniej jedną mniejszą dokładkę. Lepiej podać czegoś za dużo niż za mało. Nie wolno dopuścić do sytuacji, w której tortu zabraknie choćby i dla jednego gościa, bo w takim wypadku raczej opuści on imprezę niezadowolony. Ogólnie rzecz biorąc uznaje się, że na sto zaproszonych gości powinien przypadać tort o gramaturze wynoszącej od przynajmniej dziesięciu to piętnastu kilogramów. Koszt takiego ciasta to jakieś 1000-1500 złotych. Niby dużo, ale z drugiej strony cukiernik musi przecież zadbać i o smak, i odpowiednią prezencję ciasta.

Gdzie zamówić tort weselny?
Oczywiście w jakiejś sprawdzonej cukierni, a już najlepiej w takiej cukierni, która rzeczywiście specjalizuje się w przygotowywaniu tortów weselnych i ma w nich spore doświadczenie. Wypiek powinien być czymś naprawdę zachwycającym. Ma być po nim widać, że został przygotowany z myślą o konkretnym weselu. Powielanie schematycznych rozwiązań w tym przypadku na pewno się nie sprawdzi, a tylko najlepsze cukiernie potrafią zadbać o to, by każdy pojedynczy tort stał się efektownym unikatem.

Więcej: https://cukiernia-piskorska.pl/